Vi arrangerte årets fagdager på Hotell 33, denne gangen i samarbeid med Nordpolen Industrier. Årets tema var “Livskvalitet gjennom arbeid og psykisk/fysisk helse”. Gjennom en innholdsrik dag med foredrag, paneldebatter og aktiviteter ble det satt søkelys på viktigheten av gode arbeidsmiljøer, helse og livskvalitet i arbeidslivet.
En god start på dagen
Dagen startet med en velkomst fra Henrik fra OPT og Aina og Nils fra Nordpolen Industrier. De ga deltakerne en innføring i hvordan de to bedriftene jobber, og skapte et godt grunnlag for å bli bedre kjent og lære av hverandre.
Livskvalitet i arbeid
Pia Lundgren og Eli-Annik Bernstein fra NAV holdt et interessant innlegg om livskvalitet i arbeid, med utgangspunkt i arbeidsmiljølovens formål om å sikre et helsefremmende og meningsfylt arbeidsmiljø. De understreket viktigheten av at arbeidsplasser, spesielt VTA-plasser, skal være trygge og utviklende arenaer for vekst.
To viktige poenger fra foredraget var:
– Alle har rett til et godt arbeidsmiljø.
– Alle har ansvar for å være gode kollegaer.
Kosthold og helse
Kostholdsveileder Kristine Nordkvelle delte nyttige tips for å bedre kostholdet. Hun la vekt på viktigheten av et fargerikt og variert kosthold, og anbefalte at man inkluderer mye frukt og grønnsaker i måltidene. Eksempler som gulrøtter, cherrytomater og sukkererter ble fremhevet som sunne snacksalternativer. Hennes budskap var klart: velg mest fra planteriket og nyt maten med glede og bruk frukt og grønnsaker for å fargelegge maten!
Fysisk aktivitet – litt er bedre enn ingenting
Etter lunsj ledet Carro, personlig trener fra Nordpolen, en energisk økt kalt «Hopp og sprett». Hun minnet deltakerne om Helsedirektoratets anbefalinger for fysisk aktivitet, som inkluderer 150-300 minutter moderat aktivitet eller 75-150 minutter med høy intensitet i uken, samt styrketrening minst to ganger i uken. Carro understreket at litt aktivitet alltid er bedre enn ingenting, og at jevn bevegelse har stor betydning for både fysisk og psykisk helse.
Inspirasjon fra Solstein og TV BRA
Solstein, en vekstbedrift på Karmøy, delte erfaringer fra sitt bedriftsidrettslag, som har hatt stor suksess i innebandy. Deres lag har blant annet vunnet gull i Special Olympics.
Erling fra TV BRA ledet en interessant paneldebatt der arbeidstakere fra OPT og Nordpolen diskuterte sammenhengen mellom jobb og helse. Her ble det delt mange gode refleksjoner rundt hvordan arbeidsplassen kan være en viktig arena for å fremme både mentalt og fysisk helse.
Tankevirus og et filmstjernebesøk
Øystein og Cathrine fra AFT presenterte Tankevirus-metoden, et verktøy for å takle negative tanker og fremme bedre psykisk helse. Dette bidro til å sette fokus på mental helse i hverdagen.
Til slutt fikk deltakerne møte Ola, kjent fra filmen “Ola, en helt vanlig uvanlig fyr”. Ola delte sin historie om livet på Vidaråsen landsby, et bo- og arbeidsfellesskap for utviklingshemmede. Han fortalte også om hvordan livet har endret seg etter å ha blitt filmstjerne, og hans positive livssyn smittet over på hele salen.